Dinsdag 22 januari 2019 - Nieuwjaarsreceptie

Aansluitend bij de algemene ledenvergadering bieden wij aan onze leden en alle andere geïnteresseerden onze nieuwjaarsreceptie aan. Op het progamma, naast de eigenlijke receptie, ook de voorstelling van ons jaarprogramma 2018.

Dinsdag 22 januari 2019 - Algemene ledenvergadering

Onze jaarlijkse statutaire algemene vergadering voor de leden zal plaats vinden op dinsdag 22 januari 2019 om 19u30 in het Parochiecentrum van Kapellen (Dorpsstraat 30). Op het programma voornamelijk een overzicht van de werking in 2018 en het voorleggen van de rekeningen van de vereniging.

11 oktober 2018: Quiz voor OKRA Glabbeek

Op donderdag 11 oktober 2018 organiseerde de seniorenvereniging OKRA in het PC’ke van Bunsbeek, met de steun van HKG en de gemeente Glabbeek, een quiz waarop alle senioren van Glabbeek uitgenodigd waren. Ons bestuurslid Dries Ceuppens was de ontwerper van de quiz en fungeerde tevens als quizmaster.

Zaterdag 6 oktober 2018: Ontvangst Heemkring Libbeke in Zuurbemde

Op zaterdag, 6 oktober 2018, organiseerde de Heemkundige Kring Glabbeek voor de Heemkring Libbeke een bezoek aan het beschermde dorpscentrum en de Sint-Catharina-kerk van Zuurbemde.

Vanaf 2 oktober 2018 reeks van 4 lessen over stamboomonderzoek

Je stamboom: Cursus genealogie voor beginners - ONTDEK HET VERHAAL VAN JE FAMILIE

Op 2, 9, 16 en 30 oktober 2018 was de Heemkundige Kring Glabbeek gastheer voor een cursus over familiekunde en stamboomonderzoek, verzorgd door Familiekunde Leuven. Doelstelling was de beginnende genealoog een overzicht te geven over meerdere aspecten van zijn hobby. De cursus vond plaats in het Parochiecentrum van Bunsbeek.

Vrijdag 14 september: Voorstelling jaarboek 2018

Op vrijdag 14 september hadden we de traditionele voorstelling van ons jaarboek in GC De Roos, opgeluisterd met muziek en met een drankje. Daarnaast was er een kleine tentoonstelling van een selectie van onze recente aanwinsten.

24 tot 26 augustus: Tentoonstelling 100 jaar einde WO I en het verzet tijdens WO II

Naar aanleiding van 100 jaar einde van WO I organiseerde het gemeentebestuur een tentoonstelling over WO I en het verzet tijdens WO II. Op vrijdag 24 augustus om 19 uur wordt de tentoonstelling geopend. Tijdens de nocturne  op 24 augustus werd ook de film over de opgraving van de Lancaster NN775 gelanceerd. Zaterdag 25 en zondag 26 augustus was de tentoonstelling doorlopend geopend met randanimatie.
De Heemkundige Kring had een mooie stand op deze tentoonstelling.

Zaterdag 18 augustus: Voorstelling gids Lindeboomwandeling WO I

De Lindeboomwandeling in Bunsbeek werd bij de herdenking van 100 jaar begin WO I in augustus 2014 ingewandeld. Het was een ontwerp van onze voorzitter Edmond Denruyter. Dit jaar heeft Edmond een gedetailleerde gids voor deze wandeling opgesteld.
Op zaterdag 18 augustus 2018 stelde de Heemkundige Kring deze nieuwe wandelgids voor in ’t PCke te Bunsbeek.

Daarna werd een gedeelte van het parcours gezamenlijk afgelegd met als hoogtepunt het Herdenkingskruis waar destijds de gevallenen in een massagraf werden begraven.

Bij de terugkeer in ’t PCke wachtte de deelnemers een lekker stukje taart en/of een even lekkere KRINUS en konden ze gezellig nog wat nakaarten terwijl de auteur met plezier zijn boeken signeerde.

Dinsdag 10 juli: De Guldensporenslag. Wat is waarheid en wat is mythe?

Op dinsdag 10 juni, de vooravond van de Guldensporenviering, om 19u30, gaf Bart Beheydt, nationaal ondervoorzitter en lid van de Raad van Bestuur van Davidsfonds vzw, in de Bibliotheek een causerie over bovenvermeld onderwerp. Hij focuste daarbij niet uitsluitend op de Guldensporenslag zelf, maar vertelde de geschiedenis van het graafschap Vlaanderen vanaf het ontstaan in de 9e eeuw tot de Bourgondische periode, waarbij hij wel telkens doorspoelde naar die momenten die relevant zijn voor de verhouding tussen Vlaanderen en Frankrijk. Daardoor kreeg zijn verhaal een originele en boeiende, levendige invalshoek en werd het geen droge materie. Onze Kring werkte mee met Davidsfonds Glabbeek, het gemeentebestuur en de Gemeentelijke Openbare Bibliotheek aan de organisatie van deze avond.

3 juni 2018: OPEN DEUR BIJ DE 6 GLABBEEKSE PAROCHIEKERKEN

Op zondag 3 juni organiseerde de Heemkundige Kring Glabbeek, in samenwerking met de Kerkfabrieken van de Glabbeekse parochies, een Openkerkendag. De zes parochiekerken openden dan hun deuren.

Gidsbeurten:
Voor elke kerk waren ook 2 gidsbeurten van een half uur voorzien, waarbij gelegenheidsgidsen uitleg gaven over de kerk en haar beziens-waardigheden.

Abonneren op Heemkundige Kring Glabbeek RSS